vrijdag 17 september 2010

Foto van de Week 20 september

Mitra
LR 8109266
call sign: PBZW
yardnr.: 4608

In 1982 werd bij scheepswerf Damen in Gorinchem een nieuw schip gebouwd voor Rijkswaterstaat. Stork Werkspoor in Zwolle leverde de motoren. Dit Triple screw motorship, dat de naam "Mitra" kreeg, werd ingezet voor hydrografisch onderzoek. De eigenaar was - zoals hierboven al vermeld - Rijkswaterstaat (directie Noordzee), de manager Boskalis.

In 2003 werd het schip overgenomen door Multraship BV te Terneuzen. Als de "Multraship Commander" zou het in de daaropvolgende jaren ingezet worden voor offshore services. In 2005 werd het door Oceanteam in Den Helder gecharterd voor het installeren, controleren en repareren van kabels in de Europese wateren.

Op 4 juni 2007 werd het schip overgedaan aan Fugro, het sinds 1962 wereldwijd opererende ingenieursbureau voor FUnderingstechniek en GROndmechanica. Fugro heeft als missie het "verzamelen en interpreteren van gegevens van het aardoppervlak en onderliggende lagen, en het adviseren en ondersteunen van infrastructurele ontwikkelingen op het land, langs de kust en op de zeebodem". De "Fugro Commander", zoals de Mitra inmiddels genoemd wordt, vaart momenteel onder de vlag van Panama. Haar callsign is: HO3057. Vanmorgen rond 8.30 uur is zij vertrokken uit de Schotse havenstad Troon om haar werkzaamheden in de Ierse Zee voort te zetten.

Bronnen:
1. Diverse jaargangen Lloyd's Registers

Geen opmerkingen: